7-dniowy jadłospis dla diety wysokobiałkowej
Jadłospis wysokobiałkowy dostarcza średnio 2000–2300 kcal dziennie. Opiera się na produktach bogatych w białko: mięsie, nabiale i roślinach strączkowych, jednocześnie uwzględniając źródła węglowodanów złożonych i zdrowych tłuszczów. Zalecany dla osób aktywnych fizycznie lub w trakcie budowania masy mięśniowej.
Dzień 1
Śniadanie
- 4 białka jaj (140 g)
- 1 całe jajko (55 g)
- Płatki owsiane – 50 g
- Jogurt grecki 2% – 100 g
- Truskawki – 100 g
Omlet białkowy
👉 470 kcal | B: 35 g | W: 42 g | T: 14 g
II Śniadanie
- Chleb pełnoziarnisty – 2 kromki
- Pierś z indyka – 100 g
- Awokado – 30 g
- Pomidor – 80 g
Kanapki z indykiem
👉 380 kcal | B: 28 g | W: 36 g | T: 11 g
Obiad
- Pierś z kurczaka – 150 g
- Ryż basmati (waga sucha) – 70 g
- Brokuł – 200 g
- Oliwa – 10 g
Kurczak z ryżem i brokułem
👉 550 kcal | B: 45 g | W: 55 g | T: 15 g
Podwieczorek
- WPC (białko serwatkowe) – 30 g
- Mleko 1,5% – 200 ml
- Banan – 120 g
Szejk proteinowy
👉 320 kcal | B: 28 g | W: 33 g | T: 5 g
Kolacja
- Łosoś – 130 g
- Kasza bulgur (waga sucha) – 60 g
- Szpinak – 100 g
- Olej rzepakowy – 10 g
Łosoś z kaszą i szpinakiem
👉 460 kcal | B: 28 g | W: 35 g | T: 16 g
Dzień 2
Śniadanie
- Płatki owsiane – 60 g
- Mleko 1,5% – 200 ml
- WPC (białko serwatkowe) – 30 g
- Borówki – 100 g
- Migdały – 15 g
Owsianka białkowa
👉 450 kcal | B: 32 g | W: 45 g | T: 13 g
II Śniadanie
- Twaróg półtłusty – 150 g
- Jogurt naturalny 2% – 100 g
- Orzechy włoskie – 15 g
- Miód 10g
Twaróg z dodatkami
👉 340 kcal | B: 32 g | W: 20 g | T: 14 g
Obiad
- Wołowina chuda duszona – 150 g
- Kasza gryczana (waga sucha) – 70 g
- Fasolka szparagowa – 200 g
- Oliwa – 10 g
Wołowina z kaszą i fasolką
👉 560 kcal | B: 42 g | W: 52 g | T: 17 g
Podwieczorek
- Chleb pełnoziarnisty – 2 kromki)
- Tuńczyk w sosie własnym – 120 g
- Ogórek kiszony – 60 g
Kanapki z tuńczykiem
👉 330 kcal | B: 32 g | W: 33 g | T: 5 g
Kolacja
- Jaja – 2 szt. (110 g)
- Białka jaj – 3 szt. (105 g)
- Szpinak – 80 g
- Pomidor – 100 g
- Oliwa – 10 g
Jajecznica z warzywami
👉 370 kcal | B: 31 g | W: 8 g | T: 22 g
Dzień 3
Śniadanie
- Jaja – 3 szt. (165 g)
- Chleb pełnoziarnisty – 2 kromki
- Pomidor – 100 g
- Masło klarowane – 5 g
Jajecznica na maśle klarowanym
👉 410 kcal | B: 24 g | W: 30 g | T: 20 g
II Śniadanie
- Serek wiejski 2% – 200 g
- Rzodkiewki – 50 g
- Pestki dyni – 15 g
- Chleb żytni – 50 g
Serek wiejski z dodatkami
👉 330 kcal | B: 26 g | W: 26 g | T: 11 g
Obiad
- Filet z dorsza – 180 g
- Ziemniaki – 250 g
- Marchew gotowana – 150 g
- Oliwa – 10 g
Filet z dorsza z ziemniakami
👉 490 kcal | B: 42 g | W: 50 g | T: 12 g
Podwieczorek
- WPC (białko serwatkowe) – 30 g
- Kefir – 200 ml
- Truskawki – 100 g
- Płatki owsiane – 30 g
Shake owocowy
👉 300 kcal | B: 28 g | W: 32 g | T: 4 g
Kolacja
- Pierś z kurczaka grillowana – 120 g
- Mix sałat – 80 g
- Ogórek – 100 g
- Papryka – 80 g
Sałatka z kurczakiem
👉 360 kcal | B: 32 g | W: 18 g | T: 15 g
Dzień 4
Śniadanie
- Płatki owsiane – 60 g
- Mleko 1,5% – 200 ml
- WPC (białko serwatkowe) – 30 g
- Masło orzechowe – 15 g
- Borówki – 80 g
Owsianka proteinowa
👉 430 kcal | B: 32 g | W: 44 g | T: 11 g
II Śniadanie
- Jaja – 2 szt. (110 g)
- Białka jaj – 3 szt. (105 g)
- Szpinak – 50 g
- Pieczarki – 80 g
Omlet z warzywami
👉 270 kcal | B: 27 g | W: 6 g | T: 15 g
Obiad
- Pierś z indyka – 150 g
- Makaron pełnoziarnisty (waga sucha) – 70 g
- Brokuł – 200 g
- Oliwa – 10 g
Indyk z makaronem i brokułem
👉 540 kcal | B: 46 g | W: 55 g | T: 14 g
Podwieczorek
- Jogurt grecki 2% – 200 g
- Orzechy nerkowca – 15 g
- Banan – 100 g
Jogurt grecki z dodatkami
👉 320 kcal | B: 22 g | W: 35 g | T: 9 g
Kolacja
- Tuńczyk w sosie własnym – 120 g
- Mix sałat – 80 g
- Papryka – 80 g
- Kukurydza – 50 g
- Oliwa – 10 g
Sałatka z tuńczykiem
👉 370 kcal | B: 31 g | W: 22 g | T: 14 g
Dzień 5
Śniadanie
- Chleb pełnoziarnisty – 2 kromki
- Łosoś wędzony – 70 g
- Serek śmietankowy light – 30 g
- Rukola – 30 g
Kanapki z łososiem
👉 330 kcal | B: 24 g | W: 32 g | T: 10 g
II Śniadanie
- Twaróg półtłusty – 150 g
- Jogurt naturalny 2% – 100 g
- Maliny – 100 g
- Orzechy włoskie – 15 g
Twaróg z owocami
👉 340 kcal | B: 32 g | W: 18 g | T: 13 g
Obiad
- Pierś z kurczaka – 150 g
- Ryż basmati (waga sucha) – 70 g
- Cukinia – 100 g
- Mleczko kokosowe light – 50 g
Kurczak curry z ryżem
👉 510 kcal | B: 42 g | W: 55 g | T: 13 g
Podwieczorek
- Odżywka białkowa WPC – 30 g
- Mleko 1,5% – 200 ml
- Masło orzechowe – 15 g/li>
Shake proteinowy
👉 270 kcal | B: 28 g | W: 15 g | T: 9 g
Kolacja
- Jaja – 3 szt. (165 g)
- Pomidor – 100 g
- Ogórek – 80 g
- Oliwa – 10 g
Jajka sadzone z warzywami
👉 370 kcal | B: 27 g | W: 8 g | T: 25 g
Dzień 6
Śniadanie
- Płatki owsiane – 60 g
- Jogurt grecki 2% – 150 g
- Borówki – 100 g
- Orzechy laskowe – 15 g
Owsianka z jogurtem
👉 420 kcal | B: 25 g | W: 52 g | T: 12 g
II Śniadanie
- Białka jaj – 4 szt. (140 g)
- 1 całe jajko – 55 g
- Pierś z indyka – 80 g
- Papryka – 80 g
Omlet z indykiem
👉 310 kcal | B: 35 g | W: 10 g | T: 11 g
Obiad
- Wołowina chuda – 150 g
- Kasza pęczak (waga sucha) – 70 g
- Marchew – 150 g
- Oliwa – 10 g
Wołowina z kaszą i marchewką
👉 540 kcal | B: 42 g | W: 55 g | T: 16 g
Podwieczorek
- WPC (białko serwatkowe) – 30 g
- Kefir – 200 ml
- Banan – 120 g
Szejk białkowy
👉 290 kcal | B: 27 g | W: 35 g | T: 4 g
Kolacja
- Dorsz – 180 g
- Cukinia – 100 g
- Papryka – 100 g
- Oliwa – 10 g
Pieczony dorsz z warzywami
👉 360 kcal | B: 38 g | W: 12 g | T: 11 g
Dzień 7
Śniadanie
- Jaja – 3 szt. (165 g)
- Chleb pełnoziarnisty – 2 kromki
- Masło – 5 g
- Rzodkiewki – 50 g
Jajka na miękko z pieczywem
👉 370 kcal | B: 25 g | W: 32 g | T: 15 g
II Śniadanie
- Twaróg chudy – 150 g
- Orzechy nerkowca – 20 g
- Jogurt naturalny 2% – 100 g
Twaróg z orzechami
👉 300 kcal | B: 33 g | W: 10 g | T: 12 g
Obiad
- Pierś z indyka – 150 g
- Ryż basmati (waga sucha) – 70 g
- Fasolka szparagowa – 200 g
- Oliwa – 10 g
Indyk z ryżem i fasolką
👉 510 kcal | B: 44 g | W: 55 g | T: 13 g
Podwieczorek
- WPC (białko serwatkowe) – 30 g
- Mleko 1,5% – 200 ml
- Truskawki – 100 g
Shake proteinowy
👉 260 kcal | B: 27 g | W: 20 g | T: 5 g
Kolacja
- Łosoś – 150 g
- Kasza jaglana (waga sucha) – 60 g
- Szpinak – 100 g
- Oliwa – 10 g
Łosoś z kaszą i warzywami
👉 470 kcal | B: 35 g | W: 38 g | T: 17 g