Dieta niskoenergetyczna

Pomaga w redukcji wagi przy zachowaniu zdrowia.

Cel diety

Celem diety jest redukcja masy ciała poprzez ograniczenie spożywanej energii, zapewniając przy tym prawidłowe funkcjonowanie organizmu oraz utrzymanie dobrego samopoczucia. Rekomendowana jest głównie osobom z nadwagą oraz z dolegliwościami takimi jak cukrzyca typu II, nadciśnienie, kamica żółciowa czy choroby serca.

W diecie największym ograniczeniom podlegają tłuszcze. Zaleca się nie więcej niż 40 gramów tłuszczu na dobę, z czego 25–30 gramów to tzw. tłuszcz niewidoczny pochodzący z produktów białkowych. Dieta powinna być ubogoenergetyczna, a jednocześnie zrównoważona pod względem zawartości składników odżywczych. Obok pożywienia źródłem energii ma być zapasowa tkanka tłuszczowa (1 g tkanki tłuszczowej daje 7 kcal – aby zredukować 1 kg masy ciała w ciągu tygodnia, trzeba zmniejszyć podaż kalorii o ok. 1000 dziennie). Jak w każdej diecie, tak i w tej należy uwzględnić aktywność fizyczną (rodzaj pracy, tryb życia), wiek, płeć oraz wydatek energetyczny na podstawowe procesy życiowe.

Produkty zalecane i przeciwwskazane

Grupy Produktów Zalecane Przeciwwskazane
Pieczywo Chleb razowy, graham, pełnoziarnisty, chrupki Wypieki z dodatkiem cukru oraz miodu
Dodatki do pieczywa Chude wędliny (szynka, polędwica, drobiowe), pasty mięsne i warzywne, chude ryby, jajecznica 2–3 razy w tygodniu, chudy serek homogenizowany i twarogowy Tłuste wędliny, kaszanka, pasztet, salceson, konserwy mięsne, miód, dżemy, konfitury, sery żółte i pleśniowe, ser feta
Napoje Mleko 0,5–1,5% tłuszczu, jogurt naturalny, kefir chudy, koktajle mleczno-owocowe bez cukru, kawa zbożowa, napoje warzywne, herbata czarna Wszystkie napoje słodzone cukrem (np. cola, oranżada), kakao naturalne, mocna kawa, tłuste mleko, soki owocowe z cukrem
Mięso i ryby Chude gatunki: kurczak, indyk, królik, cielęcina, chude ryby; potrawy gotowane, pieczone w folii/pergaminie, duszone bez tłuszczu Wieprzowina, baranina, mięso z gęsi/kaczki, tłuste ryby wędzone, smażone, pieczone; potrawy nasiąknięte tłuszczem, smażone na tłuszczu
Zupy i sosy Zupy jarzynowe niezaprawione (barszcz czerwony, pomidorowa, grzybowa), chudy rosół, zupy mleczne 0,5–1,5% tłuszczu Zupy na tłustych wywarach mięsnych, zagęszczone zasmażką, z dużą ilością śmietany; zupy owocowe z cukrem; gęste i tłuste sosy, słodkie
Warzywa Młode, soczyste: marchew, pietruszka, seler, dynia, kabaczki, pomidory bez skórki, szpinak, gotowane buraki, ziemniaki gotowane (w umiarkowanych ilościach) Surówki lub warzywa gotowane z dużą ilością majonezu/śmietany/żółtek; kukurydza, groch, fasola; ziemniaki smażone lub pieczone
Owoce Jabłka, grejpfruty, wiśnie, czereśnie, porzeczki, truskawki, pomarańcze, mandarynki, ananas, maliny Owoce w syropach, kompoty z cukrem, sałatki owocowe z cukrem; galaretki ze śmietaną i cukrem
Desery Kompoty, kisiele, galaretki z niewielką ilością słodzika, pieczone jabłko, sernik na zimno ze słodzikiem, sałatki owocowe i desery mleczne Wszystkie desery z cukrem/miodem, o dużej zawartości tłuszczu; czekolada, orzechy, chałwa, pączki, ciasta
Przyprawy Sok z cytryny, kwas mlekowy, kwasek cytrynowy, koperek, pietruszka, majeranek, bazylia Ocet, pieprz, musztarda, ostra papryka, chrzan, sól w dużych ilościach

Założenia diety

Jak widać z powyższej tabeli, aby dieta przyniosła oczekiwany efekt, należy znacząco ograniczyć tłuszcze oraz słodycze. Słodycze można zastępować od czasu do czasu garścią orzechów czy bakalii. Unikajmy pieczenia i smażenia potraw – gotowanie na parze to najlepsza opcja dla chcących zmniejszyć ilość tkanki tłuszczowej.

Dobrym pomysłem jest spożywanie 4–5 posiłków dziennie w równych odstępach czasu (co ok. 2,5–3 godziny). Utrzymuje to uczucie sytości i pozwala organizmowi systematycznie otrzymywać składniki odżywcze. Ostatni posiłek warto jeść najpóźniej na 3 godziny przed snem.

Aby dieta była skuteczna, warto połączyć ją z aktywnością fizyczną. Już godzinna regularna aktywność (np. spacery 3 razy w tygodniu) przyspieszy redukcję nadprogramowych kilogramów i poprawi samopoczucie.

Podsumowanie

Podsumowując, właściwie stosowana dieta niskoenergetyczna jest odpowiednia dla każdego, kto chce zrzucić zbędne kilogramy. Poza utratą masy ciała poprawia ogólne zdrowie i zwiększa pewność siebie. Przy przestrzeganiu jej zasad nie grożą żadne negatywne skutki uboczne. Decydując się na tę dietę, warto skonsultować ją z dietetykiem, który dostosuje jadłospis do indywidualnych potrzeb organizmu.