Dieta o niskim IG

Skuteczna pomoc w walce z cukrzycą, nadwagą i wahaniami glukozy

Dla kogo?

Dieta o niskim indeksie glikemicznym zalecana jest osobom, u których zdiagnozowano cukrzycę typu II. Ma ona pomóc kontrolować poziom glukozy we krwi i zapobiegać powikłaniom. Może przyczynić się również do redukcji masy ciała. W ramach tej diety nie obowiązuje konkretna ilość kalorii czy liczba posiłków - te kwestie są całkowicie indywidualne. Dieta z niskim indeksem glikemicznym jest sposobem odżywiania się, w którym zaleca się wybór produktów, które w najmniejszym stopniu powodują wzrost glikemii po ich spożyciu.

Indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny (IG) to wartość, która określa tempo wzrostu stężenia glukozy we krwi po spożyciu danego produktu, w porównaniu do spożycia czystej glukozy. Zgodnie z tym założeniem, produkty dzieli się na 3 grupy (przyjęto, że IG glukozy jest równy 100):

Produkty o niskim IG

Do grupy produktów niskoglikemicznych zaliczana jest żywność niskoprzetworzona, która dostarcza organizmowi dużo błonnika i/lub białka. Produkty z niskim indeksem glikemicznym (o wartości 55 i poniżej) powinny zdecydowanie dominować w diecie cukrzyków i nie tylko, gdyż powodują one stopniowy wzrost stężenia glukozy we krwi. Są one bogatym źródłem węglowodanów złożonych, które pomagają utrzymać prawidłowy poziom cukru oraz błonnika, mającego pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego. Produkty zawierające węglowodany o niskim IG są uznawane za korzystne również dla osób bez cukrzycy i zaburzeń metabolicznych. Ich spożycie może przyczynić się do poprawy masy ciała, ponieważ powodują długotrwałe uczucie sytości po posiłku.

Produkty o średnim IG

Produkty o średnim indeksie glikemicznym nie zagrażają diabetykom o ile są spożywane w umiarkowanych ilościach. Wiele z nich stanowi codzienność w naszej diecie.

Produkty o wysokim IG

Do produktów o wysokim indeksie glikemicznym należy głównie żywność wysokoprzetworzona. Są to produkty szybko trawione i wchłaniane w przewodzie pokarmowym. Dochodzi do gwałtownego zwiększenia glikemii poposiłkowej, gwałtownego wydzielania insuliny, a następnie szybkiego zmniejszenia się stężenia glukozy, co skutkuje zwiększeniem wydzielania glukagonu (hormonu odpowiadającego za prawidłowy poziom cukru we krwi) i zwiększeniem łaknienia.

Zasady diety o niskim IG

  1. Podstawą diety powinny być produkty o niskim IG. W jednym, maksymalnie dwóch posiłkach dodatek mogą stanowić produkty o średnim indeksie glikemicznym.
  2. Unikać rozgotowania warzyw i produktów zbożowych.
  3. Starać się spożywać owoce surowe i w skórkach.
  4. Pilnować żeby w każdym posiłku znalazły się białko, zdrowe tłuszcze i węglowodany.
  5. Pić minimum 2 litry wody dziennie.
  6. Obróbka termiczna posiłków głównie w wodzie lub na parze.
  7. W przypadku konieczności pieczenia lub smażenia użyć minimalnej ilości tłuszczu.
  8. W celu zapobiegania wahaniom poziomu cukru we krwi posiłki należy spożywać regularnie.

Podział produktów ze względu na poziom IG

Poniżej przedstawiono tabelę z przykładowymi produktami oraz ich oceną pod względem wartości IG. Z pewnością, w celu dobrania odpowiedniego jadłospisu warto skorzystać z opracowań naukowych lub źródeł dostępnych w Internecie. W sieci można znaleźć tabele z indeksem glikemicznym dla wielu produktów. Przedstawiają one wartości uogólnione, jednak bardzo pomocne dla osób zmuszonych kontrolować stężenie glukozy we krwi.

Produkty o wysokim IG
(powyżej 70)
Produkty o średnim IG
(55-70)
Produkty o niskim IG
(poniżej 55)
Cukier biały, syropy, miód Chleb pszenny biały, ryż biały Chleb pełnoziarnisty, makaron pełnoziarnisty
Ziemniaki gotowane Ryż brązowy, kasza gryczana Warzywa świeże, soczewica
Bułki pszenne Owsianka Orzechy, nasiona
Białe pieczywo Jogurt naturalny Jabłka, pomarańcze
Ciastka, słodycze Owoce suszone Grejpfrut, brzoskwinie

Warto wiedzieć: Najniższy, zerowy indeks glikemiczny, mają produkty, takie jak: jaja, majonez domowy, owoce morza, ryby, sos sojowy, oleje roślinne, oliwa z oliwek, tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, mięso i podroby.