7-dniowy jadłospis bezglutenowy
Jadłospis bezglutenowy dostarcza średnio 1800–2000 kcal dziennie. Został opracowany z wykluczeniem glutenu. Odpowiedni dla osób z nietolerancją glutenu, celiakią lub eliminujących pszenicę ze względów zdrowotnych.
Dzień 1
Śniadanie
- Jajecznica z 3 jaj
- 2 kromki chleba BG
- Pomidor
II Śniadanie
- Banan
- Garść orzechów
Obiad
- Kurczak z ryżem i warzywami
Podwieczorek
- Kefir
- 2 wafle ryżowe
Kolacja
- Sałatka z tuńczykiem i jajkiem
Dzień 2
Śniadanie
- Owsianka BG z malinami i chia
II Śniadanie
- Gruszka
- Garść midgałów
Obiad
- Indyk
- Ziemniaki
- Brokuły
Podwieczorek
- Jogurt naturalny
- Jagody
Kolacja
- Omlet z szynką i warzywami
Dzień 3
Śniadanie
- Płatki owsiane BG z jogurtem greckim i miodem
II Śniadanie
- Marchewki
- Hummus
Obiad
- Makaron BG z sosem pomidorowym
Podwieczorek
- Sałatka owocowa
Kolacja
- Łosoś pieczony
- Sałatka z rukolą
Dzień 4
Śniadanie
- Placki bananowe z mąki ryżowej
II Śniadanie
- Jabłko
- Garść orzechów
Obiad
- Dorsz pieczony
- Kasza jaglana
- Buraczki
Podwieczorek
- Koktajl owocowy z mlekiem roślinnym
Kolacja
- Zupa krem z dyni
- Grzanki BG
Dzień 5
Śniadanie
- 2 kromki chleba BG
- Pasta jajeczna
II Śniadanie
- 2 jaja na twardo
- Pomidor
Obiad
- Gulasz wołowy
- Kasza gryczana
Podwieczorek
- Smoothie z truskawek
Kolacja
- Tortilla kukurydziana z warzywami
Dzień 6
Śniadanie
- Omlet z warzywami i fetą
II Śniadanie
- Kiwi
- Kilka orzechów włoskich
Obiad
- Kurczak curry
- Ryż basmati
Podwieczorek
- Jogurt kokosowy
- Borówki
Kolacja
- Sałatka grecka
Dzień 7
Śniadanie
- Twarożek ze szczypiorkiem
- 2 kromki chleba BG
II Śniadanie
- Winogrona
- Orzechy nerkowca
Obiad
- Pstrąg pieczony
- Ziemniaki
- Fasolka
Podwieczorek
- Sok warzywny
- Wafle ryżowe
Kolacja
- 2 Jajka sadzone
- Sałatka z awokado